13. Rynnäkkötykki Sturm ”Aili”

Tämän rynnäkkötykin tarina Suomessa alkoi 19.8.1943, kun se otettiin vastaan Panssarikeskuksessa. Jatkosodassa kesällä 1944 vaunu kuului Panssaridivisioonan Rynnäkkötykkipataljoonan 2. Komppaniaan. Torjuntataisteluissa Tali-Ihantalassa ja Vuosalmella "Aili" tuhosi viisi vihollisen panssarivaunua. Kesän 1944 loppuvaiheen taisteluissa vaunu toimi 2. Komppanian päällikön komentovaununa. 

 

Haminassa vaunu on ollut vuodesta 1965. Se toimi RUK:n ja Kymen Jääkäripataljoonan koulutus- ja valmiustehtävissä. Nykyiselle paikalleen varuskunnan portille "Aili" siirrettiin 9.4.1998. 

 Rynnäkkötykeissä ei ole kääntyvää tornia. Tykin suuntaus oli kapea (16 astetta) ja karkea suuntaaminen tehtiin vaunua kääntämällä. Vaunuilla oli perinteisesti naisen nimi. Tämä vaunu sai nimen "Aili" ja virallisen tunnuksen 531-8 eli vaunu numero 8. Vaunun tarkka nimi on Sturmgeschutz III Ausf G. Suomessa vaunua kutsuttiin Sturmiksi.

 Sturm vaunuja ostettiin Saksasta 1943 30 kappaletta. Aili on yksi näistä vaunuista. Rynnäkkötykeillä tuhottiin kesän 1944 torjuntataisteluissa Karjalan kannaksella 82 vihollispanssaria. Sturm vaunuja tuhoutui sodassa 8 kappaletta. Sotien jälkeen vaunut toimivat koulutuskäytössä 1960-luvulle ja monet niistä valmiuskäytössä asepesäkkeinä vielä sen jälkeen. Ailin palvelus museovaunuja alkoi 1980-luvulla.

Tekniset tiedot

  • Paino 23.3 tn
  • Suurin nopeus 50 km/h
  • Panssarin paksuus 10-83 mm
  • Miehistö: johtaja, ajaja, ampuja, lataaja
  • Aseistus: tykki 75 mm, pikakivääri 1 kpl, konepistooli 2 kpl
Tähtimäinen linnoitus

Haminan symmetrisessä linnoitusmallissa ympyrä jaettiin neliöillä geometrisesti siten, että syntyi kahdeksankulmainen monikulmio.

Tällaisia tähtimäisiä linnoituksia, joiden sisällä on ympyräasemakaavan muotoinen kaupunki, on Euroopassa jäljellä enää kaksi: Hamina ja Palmanova.

Historia elää Haminassa

© 2023 haminanmuseokatu.fi. All rights reserved.