2. Raatihuoneen tori

Raatihuoneentoria ympäröivät rakennukset kertovat kaikki tarinaansa Haminan historiasta. Terrakotan värisen Pietari-Paavalin ortodoksisen kirkon piirustukset ovat vuodelta 1830. Kirkko on bysanttilaistyylisen pyörötemppelin muotoinen. Kirkon peruskivi muurattiin 1832 ja se valmistui 1837. Samaan rakennuskokonaisuuteen kuuluu vanhan Pietari-Paavalin kirkon Pyhän Nikolaoksen muistokappeli, joka sijaitsee 200 metrin päässä  Kadettikoulunkadun varrella.

Vuonna 1843 valmistunut taivaansininen luterilainen kirkko on Carl Ludvig Engelin suunnittelema ja se noudattaa kreikkalaisen temppelin muotoa. Kirkko oli Haminan luterilaisen seurakunnan kirkko ja nykyisin sen nimi on Johanneksen kirkko. Raatihuoneentorilta näkyy myös 1400-luvulla rakennettu Vehkalahden kirkko. Vuoden 1821 kaupunkipalon jälkeen C.L. Engel suunnitteli kirkon peruskorjauksen, jossa se sai nykyisen uusklassillisen ilmeensä. Nykyisin kirkon nimi on Marian kirkko.

Haminassa ovat vaikuttaneet useat merkittävät kauppiassuvut, joista monet olivat venäläistä alkuperää. Ukkosensininen Aladinin suvun kaupunkipalatsi vuodelta 1889 edustaa uusrenessanssia. Torin varrella sijaitsivat myös Galitzinin ja Lebedeffin kauppakartanot.

Haminassa avattiin oma Tähtikatu, Walk of Fame Hamina. Haminan ja Vehkalahden alueella syntyneitä tai pitkään vaikuttaneita merkkihenkilöitä tai institutioita kunnioittava katu rakentuu Raatihuoneentorin sisäkehälle. Se elävöittää Haminan katukuvaa ja tuo alueen merkkihenkilöiden tarinat lähelle kaupunkilaisia ja turisteja.

HAMINAN YMPYRÄKESKUSTA

Haminan ympyräkeskustan keskipisteenä on kahdeksankulmainen Raatihuoneentori, jolta lähtee kahdeksan säteittäistä katua. Näitä leikkaa kaksi samankeskistä sisäkkäistä ympyräkatua, Pikkuympyräkatu ja Isoympyräkatu. Näistä vain Pikkuympyräkatu tekee täyden kierroksen Raatihuoneentorin ympäri, Isoympyräkatu vaillinaisen kierroksen. Isoympyräkadun ulkopuolella on linnoitusketju, jolla keskusta on ympäröity. Suurin osa Haminan vanhimmasta rakennuskannasta sijaitsee linnoitusketjun sisäpuolella.

Tähtimäinen linnoitus

Haminan symmetrisessä linnoitusmallissa ympyrä jaettiin neliöillä geometrisesti siten, että syntyi kahdeksankulmainen monikulmio.

Tällaisia tähtimäisiä linnoituksia, joiden sisällä on ympyräasemakaavan muotoinen kaupunki, on Euroopassa jäljellä enää kaksi: Hamina ja Palmanova.

Historia elää Haminassa

© 2023 haminanmuseokatu.fi. All rights reserved.