• Kuvateksti tulee tähän

1. Raatihuone

Haminan kaupungin erityispiirteenä on linnoitusrakenteesta johtuva ympyräasemakaava.  Raatihuoneentorin keskellä, ympyrän keskipisteessä, sijaitsee Johan Brockmanin suunnittelema Raatihuone vuodelta 1798. Haminassa 1800-luvulla raivonneiden kolmen suuren kaupunkipalon myötä Raatihuoneen ulkoasu on muuttunut useasti. Nykyiseen empiretyyliinsä se korjattiin vuoden 1840 palon jälkeen. Raatihuoneen tornissa on neljä kelloa, jotka on asentanut Johan Könni nuorempi. Raatihuoneella ovat sen historian aikana toimineet mm. vakaushuone, puoteja, venäläisen varuskunnan päävartio, pankki, poliisilaitos ja kaupungin museo. Raatihuone saneerattiin täysin vuosina 1987-96. Nykyisin siellä kokoontuvat Haminan kaupunginvaltuusto ja kaupunginhallitus.

HAMINAN HISTORIAA

Pietari Brahe perusti Weckelax Nystad -nimisen kaupungin vuonna 1653 entisen Vehkalahden paikalle. Tuolloin kaupungille myönnettiin oikeudet käydä ulkomaankauppaa. Kaupungin tuhouduttua Suuressa Pohjan sodassa, se rakennettiin 1720-luvulla uudelleen ympyräkaavaiseksi ja sai nimen Fredrikshamn Ruotsin kuninkaan Fredrik I:n mukaan. Suomeksi nimi kääntyi Haminaksi. Ruotsi alkoi linnoittaa itäistä rajaansa Venäjää vastaan, jolloin Haminasta tuli linnoituskaupunki.

Tähtimäinen linnoitus

Haminan symmetrisessä linnoitusmallissa ympyrä jaettiin neliöillä geometrisesti siten, että syntyi kahdeksankulmainen monikulmio.

Tällaisia tähtimäisiä linnoituksia, joiden sisällä on ympyräasemakaavan muotoinen kaupunki, on Euroopassa jäljellä enää kaksi: Hamina ja Palmanova.

Historia elää Haminassa

© 2023 haminanmuseokatu.fi. All rights reserved.