11. Haminan ja Savonlinnan bastionit

Haminan linnoitus sijaitsee Suomenlahden rannalla, ja se on nykyisin tiiviisti osa Haminan kaupungin keskustaa. Haminan linnoittamisen aloitti Ruotsi suuren Pohjan sodan (1700-1721) jälkeen. Linnoituksen sisään laati Axel von Löwen ympyräasemakaavan ja kaupungin nimeksi tuli Fredrikshamn kuningas Fredrik I mukaan. Haminan linnoitus on niin sanottu tähtimäinen linnoitus. Ruotsin ja Venäjän välisen hattujen sodan (1741-43) seurauksena Kaakkois-Suomi liitettiin Venäjään.

Venäjän ja Ruotsin raja oli Kymijoen läntisimmän haaran tasalla. Ruotsi yritti valloittaa Haminan Venäjältä Kustaan sodassa 1788-1790. Sodan jälkeen Kaakkois-Suomi linnoitettiin Venäjän toimesta neljällä porrastetulla puolustusasemalla. Haminan linnoitus oli osa puolustusjärjestelmää. Kenraali Aleksandr Suvorov johti linnoituksen rakennustöitä vuosina 1791-92 ja rakennutti nykyiset harmaakivimuurit. 

Linnoitusta ympäröi alkujaan seitsemän bastionia, joista kuusi on yhä jäljellä. Kuusi bastioneista nimettiin kaupunkien mukaan ja yksi Keskusbastioniksi. Bastionien nimet ovat Keskusbastioni, Savonlinnan bastioni, Haminan bastioni, Turun bastioni, Helsingin bastioni, Lappeenrannan bastioni ja Hämeenlinnan bastioni. Tältä paikalta näkyvät sillan pohjoispuolella Savonlinnan bastioni ja meren puolella Haminan bastioni. 

HAMINAN LINNOITUS - BASTIONIT

Bastionijärjestelmän puolustus perustui vahvaan tykistöön ja linnoitusten tarkasti suunniteltuun pohjakaavaan, joka mahdollisti linnoituksen eri osien osallistumisen toistensa puolustustaisteluun. Linnoituksen bastioneista pystyttiin ampumaan viereisten bastionien edustalle, ja näin linnoituksen edustalle ei jäänyt yhtään kuollutta kulmaa, johon oma tykkituli ei olisi ulottunut.

Vaikka linnoitukset olivat huomattavasti keskiaikaisia linnoja matalampia, niiden muurit saatiin vallihautojen avulla riittävän korkeiksi, ettei linnoitusten valtaaminen suoralla rynnäköllä ollut mahdollista.

Tähtimäinen linnoitus

Haminan symmetrisessä linnoitusmallissa ympyrä jaettiin neliöillä geometrisesti siten, että syntyi kahdeksankulmainen monikulmio.

Tällaisia tähtimäisiä linnoituksia, joiden sisällä on ympyräasemakaavan muotoinen kaupunki, on Euroopassa jäljellä enää kaksi: Hamina ja Palmanova.

Historia elää Haminassa

© 2023 haminanmuseokatu.fi. All rights reserved.