Tervetuloa keskelle historiaa!

Tule ja tutustu

Haminan museokatu

Haminan museokatu, Kadettikoulunkatu Raatihuoneelta Erottajankadun risteykseen, suorastaan huokuu historiaa. Sodat ja sotilaat ovat muokanneet Haminan ulkoasua mennen tullen. Kaupungissa on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut varuskunta, jossa ovat isäntinä olleet niin ruotsalaiset, venäläiset, suomalaiset sekä lyhyen aikaa myös saksalaiset sotilaat. Kaikki ovat jättäneet jälkensä yli 300 vuotta kestäneenä ajan jaksona. Rakennuksissa, rakenteissa, muistomerkeissä ja ympäristössä näkyvät eri aikakausien käden jäljet. Viihtyisyyttä ja varjoa tuovat kadun varren lehmukset ovat kaupungin vanhimpia - reilusti yli satavuotiaita.

Museokatu on noin 500 metriä pitkä, se alkaa Raatihuoneentorin ja Kadettikoulunkadun risteyksestä. Katu on suora päällystetty tie, jolla on helppo liikkua apuvälineilläkin. Kaikki kiinteät opasteet löytyvät välittömästi kadun varrelta.

Tämä sivusto avaa kiinnostavalla tavalla kadun varren mielenkiintoiset kohteet vieraalle.

Haminalaista historiaa

Museokadun kohteet

Haminan museokadun varrella on esiteltynä 15 mielenkiintoista kohdetta. Jokaisesta on informatiivinen kyltti aivan kadun varrella. Kyltin QR-koodilla saat lisää tieoa kohteesta älylaitteen avulla. Kadun alkupäässä, Salpakirjan ikkunassa, on videotaulu auttamassa vierasta navigoimaan kadun kohteisiin.

Haminan museokadun museot johdattavat vieraan syvemmälle Haminan historiaan.


Tähtimäinen linnoitus

Haminan symmetrisessä linnoitusmallissa ympyrä jaettiin neliöillä geometrisesti siten, että syntyi kahdeksankulmainen monikulmio.

Tällaisia tähtimäisiä linnoituksia, joiden sisällä on ympyräasemakaavan muotoinen kaupunki, on Euroopassa jäljellä enää kaksi: Hamina ja Palmanova.

Historia elää Haminassa

© 2023 haminanmuseokatu.fi. All rights reserved.